BAAS project KEaRN

Nieuws over het BAAS project vind je hier 

Contactpersoon voor BAAS is Klaske Siersema. Je kunt haar altijd mailen als je nog vragen hebt over BAAS: klaske.siersema@kearn.nl

BAAS IS….
…een digitaal spel waarmee op een speelse manier thema’s bespreekbaar gemaakt worden. Voor BAAS is door en voor kinderen van 8 tot 12 jaar een speciale app ontwikkeld. Deze app staat op de tablets waarmee de kinderen BAAS spelen. Er wordt een digitaal hondje uitgelaten in de eigen straat. In het spel zie je het digitale beeld over de werkelijkheid heen (Augmented Reality). Tijdens het spelen moeten op verschillende plaatsen vragen worden beantwoord. Door de antwoorden ontstaat er inzicht hoe zij een bepaald thema beleven.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Waarom spelen we BAAS?
Uit verschillende gesprekken met kinderen blijkt dat armoede een ‘ver van hun bed show’ is. Omdat armoede ook zeker speelt onder kinderen (en dus ook bij kinderen in de klas of in de straat), heeft KEaRN met kinderen uit de doelgroep BAAS ontwikkeld. Samen met het digitale hondje Bonny gaan kinderen tussen 8 en 12 jaar met een tablet de straat in en beantwoorden vragen over het thema armoede.
Eén op de 7 kinderen groeit op in armoede. Door BAAS in de straat te spelen met kinderen, willen we met hen ideeën en (creatieve) oplossingen ophalen. Zo kunnen we samen aan de slag met dit thema.

LAATSTE BAAS NIEUWS!

Dinsdag 10 juli hebben er zo’n 13 kinderen het BAAS-spel gespeeld in de speeltuin aan de Van Stolbergstrjitte in Kootstertille.

De kinderen kregen na een korte uitleg van ons een veiligheidsvestje aan en toen konden ze van start. Ze moesten hondje Bonny volgen door de straten, totdat in beeld een vraag over het thema armoede verscheen.

Na afloop van het spel zijn we met de kinderen en de aanwezige ouders in gesprek gegaan over armoede. Al pratende kwamen de kinderen met super creatieve ideeën. Een aantal voorbeelden van de ideeën zijn: wat van je eigen spulletjes weggeven, spullen verzamelen en weggeven. De kinderen dachten erg serieus na en hielden het heel erg bij zichzelf, met arme kinderen in gedachten. Binnenkort gaan we met een aantal deelnemers kijken welke van deze ideeën we ook daadwerkelijk kunnen uitvoeren.

 

____________________________________________________________________________

Hoe het begon….

 

December 2017: BAAS in de straat

In november en december is het BAAS spel in 4 dorpen in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen gespeeld. De reacties van de deelnemende kinderen waren enthousiast. Ook gaven ze tips hoe we het spel nog leuker kunnen maken. De medewerkers van KEaRN gaan de komende tijd weer terug naar de straten om de ervaringen op te halen. De ouders van de kinderen wordt onder andere gevraagd een enquête in te vullen, zodat we ook deze input kunnen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van BAAS!

 

 

Augustus 2017: BAAS in nieuwsbrief van het Oranje Fonds

“Als je financieel of sociaal in een lastige situatie zit, zijn er veel voorzieningen maar mensen weten vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Want op armoede heerst nog steeds een taboe. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ontwikkelen we samen met kinderen een app die in een bepaalde wijk op straat wordt gespeeld.”

Klik hier om het hele artikel te lezen

 


7 maart 2017: Fonds voor ontwikkeling en uitvoering van BAAS!

KEaRN Welzijn Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen krijgt een bijdrage van € 20.000,- van het Oranje Fonds. Eerder dit jaar maakte het KansFonds al bekend het innovatiespel BAAS financieel te willen steunen met een bijdrage van € 25.000,-. Dankzij deze financiële bijdragen heeft KEaRN de kans gekregen om een digitaal spel te ontwikkelen, in samenwerking met 8D Games en de NHL. BAAS is een digitale game die op straat gespeeld zal gaan worden met kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Tot september 2017 vervullen kinderen in een testpanel rondom het spel een adviserende en beslissende rol. Met hun advies gaan 8D Games, de NHL en KEaRN het spel samen ontwikkelen en vormgeven. Vanaf het najaar zal het spel in de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen worden gespeeld met kinderen! Ouders, opa’s en oma’s en buren zijn meer dan welkom om mee te kijken en mee te spelen.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Het afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Má́xima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wilt u meer informatie over het BAAS spel of heeft u een zoon of dochter in de leeftijd van 8-12 jaar, die (misschien) mee wil doen aan de ontwikkeling van het spel? Neem dan gerust contact op met Melanie Berends van KEaRN Welzijn via melanie.berends@kearn.nl of via 0511-465200.