Tytsjerksteradiel acties

Zelf een initiatief opzetten? Dan kunt u via deze link (kleinecoronahulp) een bijdrage aanvragen voor uw initiatief. Geef aan wat uw plan is, voor wie en wat u nodig heeft. U kunt een bijdrage ontvangen van maximaal 2.500 euro. Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen, bijvoorbeeld:

 • Het plan gaat om het ondersteunen van kwetsbare mensen.
 • U bent met een stichting of vereniging of een groepje van minimaal 3 bewoners.
 • De aanvraag is niet gericht op individuele hulp.

Initiatieven en acties in Tytsjerksteradiel

 • Hulplijn Burenoverlast: ook tijdens de coronacrisis is KEaRN Buurtbemiddeling bereikbaar. We maken gebruik van telefoon, Whatsapp, videobellen en e-mail om met u te komen tot een (begin van de) oplossing voor de burenoverlast. Bel 06 – 55841440 (maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 19.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur). U kunt altijd mailen naar buurtbemiddeling@kearn.nl
 • Burgum: Facebookpagina ‘Corona hulp Burgum‘ , voor alle inwoners van Burgum.
 • Burgum: Janna uit Burgum is een #berenjacht gestart op Facebook. Voor de kinderen in Burgum. Inmiddels zijn er meer dan 300 leden.
 • Burgum: Inwoners van Burgum kunnen vanaf dinsdag 14 april 2020 op dinsdag en op vrijdag BurgumMobyl vragen boodschappen voor hen te doen. Wie gebruik wil maken van deze dienst kan alleen op dinsdag en vrijdag van 9.00 -11.00 bellen met 06-18051804. De boodschappenlijsten worden ‘s ochtends opgehaald en naar de Poiesz gebracht. De boodschappen worden ‘s middags bezorgd.
 • Oentsjerk: Op de Facebookpagina van Dorpsbelangen Oentsjerk kun je aangeven wat je voor een ander kunt doen in Oentsjerk en omgeving.
 • Oentsjerk: Bakkerij Braaksma in Oenstjerk biedt van 16 maart t/m 6 april 2020) extra bezorgopties aan. Dagelijks ( ma t/m za), vanáf 11.00 uur. Bezorgkosten: Oentsjerk & de Trynwâlden: gratis bij aanschaf van een tas. Buiten de Trynwâlden: wordt de aanschaf van een Braaksma-tas in mindering gebracht op de standaardkosten, van €3,-, voor dit gebied. Dokkum/Leeuwarden: Voor €11,- bezorgen bestelling inclusief tas. De kosten voor de tas bedragen in deze periode €1,- voor het kleine formaat en €1,50 voor het grote formaat. Bestellen en info: 058 – 256 3001 of info@bakkerijbraaksma.nl Kijk ook op de Facebookpagina.
 • Trynwâlden: ‘Trynwâlden coronahulp’ is opgezet. Zij hebben onder andere een Facebookpagina. Lees hier meer over het initiatief.
 • Trynwâlden: Maatschappelijk Vervoer Trynwâlden (MVT) brengt u naar afspraken bij de tandarts, huisarts en ziekenhuizen, naar de voedselbank, de maaltijd bezorging en naar de supermarkten. Zijn mensen te zwak of is de kans op besmetting heel groot door een ziekte, dan kan MVT ook de boodschappen voor u doen en de maaltijden bezorgen. U kunt contact opnemen via 06 – 5887 3641.
 • Tytsjerk: Dorpsbelang Tytsjerk heeft een dorpsapp aangemaakt, via deze app wordt dorps- en regioinformatie gedeeld. Alle straten met een straatapp zijn gekoppeld via de beheerders. In de app is plaats voor hulpvragen met het oog op ontwikkelingen van het Coronavirus, calamiteiten, tips en links naar nuttige informatie ( websites ) c.q. dorpsgerelateerde zaken. Aanspreekpunt Dorpsbelang blijft verder: dorpsbelangtytsjerk@gmail.com.
 • Noardburgum/Jistrum: voor hulpbehoevende inwoners uit Noardburgum en Jistrum met een kleine beurs zonder vervoer, biedt Taxi Plantinga mogelijkheid. Voor 2 euro kunt u uw noodzakelijke rit maken (naar huisarts, apotheek, ziekenhuis). Zij hanteren hierbij de RIVM-voorwaarden: maximaal 2 personen in de taxi. De chauffeur reinigt na elke rit alle handvatten, deurklinken en zitplaatsen van de taxi. Wanneer u ziekteverschijnselen heeft mag u NIET meerijden.  U kunt via 0511 – 842025 of info@taxiplantinga.nl meer info of een rit aanvragen.
 • Hurdegaryp: Sociaal eetcafé Hurdegaryp biedt de mogelijkheid om te bellen. Samen eten kan nu niet, maar bellen wel. Wanneer iemand even wil praten of misschien hulp nodig heeft, bel dan Jolanda 06 1030 7283
 • KEaRN Steunpunt Mantelzorg is voor mantelzorgers juist in deze tijd extra bereikbaar. Het Steunpunt Mantelzorg wil u in deze tijden graag een luisterend oor bieden. En als u wilt met u meedenken over oplossingen voor problemen die er ontstaan. U kunt Wynet Bakker en Lysbeth Nicolai vanaf nu rechtstreeks bellen op : Maandag 9.30 – 12.00 uur kunt u bellen met Wynet (06-15370728), Dinsdag 9.30 – 12.00 uur kunt u bellen met Wynet (06-15370728) en Lysbeth (06-11233815), Woensdag 9.30 – 12.00 uur kunt u bellen met Wynet (06-15370728) en Lysbeth (06-11233815) en Donderdag 9.30 – 12.00 uur kunt u bellen met Lysbeth (06-11233815) .
 • In Hurdegaryp doet Bennema State een oproep aan kinderen: zij zouden het ontzettend leuk vinden als kinderen een tekening of kaartje willen maken voor de bewoners, die geen bezoek meer krijgen en ook de activiteiten zijn allemaal afgezegd. Door een tekening of kaartje fleurt hun dag weer wat op. Bij de hoofdingang staat een bak waar jullie de tekening / kaartjes in kunnen doen. Het personeel zorgt ervoor dat de tekeningen / kaartjes bij de bewoners terecht komen.
 • Burgum: Is er iemand jarig en je kunt er niet naar toe? Boekhandel Burgum bezorgt boeken etc aan huis in heel Tytsjerksteradiel zonder extra kosten en pakken het ook nog leuk voor je in!
 • Stichting Present sluit aan bij de actie ‘nietalleen’. Vrijwilligers kunnen een groepje opstarten en zich aanmelden bij de lokale Stichting Present. Aanmelden kan hier . Vervolgens maak je met jouw groepje een digitale omgeving aan in bijvoorbeeld Whatsapp. Present koppelt je dan aan een kwetsbaar persoon in de buurt. De kick-off van de campagne ‘nietalleen’ is net gestart. Deze week wordt de campagne verder opgezet. Meer info op nietalleen.nl.

Acties vanuit de kerken:

 • Protestante gemeente Burgum: De komende weken zenden we om 9.30 uur onlinediensten uit zonder kerkgangers vanuit De Ikker of Kruiskerk. Waarschijnlijk worden de vieringen in de Stille Week en Pasen waar mogelijk ook online uitgezonden. We houden u via de Nieuwsbrief op de hoogte! U kunt deze diensten volgen via www.kerkomroep.nl : Zondag 22 maart dienst vanuit De Ikker om 9.30 uur.
 • Protestante gemeente Burgum: Ouderen en kwetsbare mensen hebben afgelopen week van het pastoraat en de Rondom 20-groep een brief ontvangen over bezoekwerk en boodschappen doen. Jongeren van Rondom 20 bieden hun hulp aan om boodschappen te doen. Een prachtig initiatief! Zij komen graag in actie om een positieve bijdrage te leveren in deze moeilijke tijd. De Rondom 20-groep is bereikbaar via:  Simone Geertsma 06 15132552  Willem Vlietstra 06 18289148  Marije Hoogeveen 06 11278164
 • Burgum : de uitvoering van De Passie Burgum op zondag 5 april 2020 wordt uitgesteld naar 2021. Van overheidswege is het gezien de recente ontwikkelingen van het Coronavirus helaas niet toegestaan om evenementen met meer dan 100 personen te organiseren. Daarnaast had de organisatie het tevens onverantwoord gevonden om De Passie Burgum door te laten gaan. Via de website blijft u op de hoogte.