Online expositie Vrijheid

Wat betekent vrijheid voor jou? Vooral nu, in deze coronatijd, merken we hoe belangrijk vrijheid is. Dit jaar zijn we 75 jaar bevrijd. Toch zijn we juist nu niet vrij om alles te doen wat we willen.

Hidde (21) en Kerst (96) in gesprek over oorlog en bevrijding
In dit filmpje een gesprek tussen Hidde (21) en Kerst (96). Kerst woonde tijdens de oorlogsjaren op een boerderij vlakbij het huidige Woelwijk in Tytsjerk. Als jongeman heeft hij de oorlog zeer bewust meegemaakt. Nu nog zijn de herinneringen levensecht en hebben grote impact op zijn leven. Hidde (stagiaire bij ’t Stationnetje van KEaRN) woont in Suwâld, ook op een boerderij en vlakbij de voormalige woonplek van Kerst. Hij is nu net zo oud als Kerst was tijdens de bevrijding. De tijd van de bezetting ging in Tytsjerk echt niet ongemerkt voorbij. Waar nu Woelwijk is, was een kamp van de Duitsers met een wachtpost en een zendmast. Dat was vooral ‘s nachts voor de omwonenden heel vervelend. Als er in een van de huizen een kiertje licht was te zien, schoten ze uit het kamp vandaan op de huizen. Ook waren er razzia’s. Het was een bange tijd en dat vijf jaren lang. En toen kwamen de Canadezen met hun tanks over Swarteweisein rijden. De mensen zagen vlak daarvoor de Duitsers vluchten op paarden. Even was het zeer spannend toen een NBS-er een vreugdeschot loste. Er volgde een regen van kogels uit de geweren van de Canadezen. Het mag een wonder heten dat niemand werd geraakt. Maar de bevrijding kwam en het was overal feest. Het leven is nu zo anders als het leven toen, al voelen we ons in 2020 door de corona ook gevangenen. Dat ziet Kerst ook.

Tekeningen over vrijheid
Op 1 mei was er weer een online KEaRN tiener activiteit. Maar liefst 16 kinderen deden mee aan een online tekenworkshop. Na een mind-map sessie waarin ze de betekenis van vrijheid met elkaar bespraken, gingen ze aan de slag. Het resultaat: 16 kunstwerken met als thema ‘Vrijheid’.

De tekeningen zijn verwerkt in een filmpje en hieronder te bewonderen!

Tip: Via deze link kun je 5 video’s met indrukwekkende oorlogsverhalen voor basisscholieren bekijken!

Ook de medewerkers van KEaRN vieren de vrijheid. In dit filmpje laten zij zien wat vrijheid voor hen betekent.

Wat betekent vrijheid voor jou?

Jong en oud aan het woord!
Wat betekent vrijheid voor jongeren uit Tytsjerksteradiel?