Op weg naar een rookvrije generatie

Vrijdag 4 maart hebben GGD Fryslân, Gemeente Tytsjerksteradiel, KEaRN Welzijn, kinderopvang, basisscholen en voortgezet onderwijs in de gemeente Tytsjerksteradiel de campagne ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ gelanceerd. Dat betekent dat kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel de kans krijgen om rookvrij op te groeien. En zo beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

De campagne: ‘Maak ons blij, iedereen rookvrij!’
Kinderen uit de gemeente Tytsjerksteradiel hebben meegewerkt aan video’s waarin ze aangeven wat ze zelf van roken vinden. Ook zijn zij te zien op flyers die uitgedeeld worden aan ouders en posters die op verschillende locaties in de gemeente, zoals het consultatiebureau en scholen, komen te hangen. Ook de gemeente Tytsjerksteradiel laat het goede voorbeeld zien. Ze hebben de buitenomgeving van de gemeentelijke zwembaden en sporthallen voorzien van bordjes en stoeptegels van Rookvrije Generatie. Want: zien roken, doet roken!

Scholieren Tytsjerksteradiel actief betrokken
Scholieren van groep 6, 7, 8 en de 1e en 2e klas van het voortgezet onderwijs gaan aan de slag met een vrijwillige schoolopdracht over een Rookvrije Generatie. Ze gaan een poster maken waarin ze omgevingen die ze graag rookvrij willen hebben tekenen met daarin: Waarom deze locatie rookvrij? Of ze maken een poster met een aantal voordelen van niet-roken. Op deze manier zijn de kinderen ook actief betrokken bij het thema. De beste poster krijgt een plekje op het gemeentehuis in Tytsjerksteradiel.

Rookvrije Generatie
De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken ze toe naar een samenleving waar niemand meer overlijdt aan de gevolgen van roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als iedereen samen het goede voorbeeld geeft; iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

De lancering van de campagne is te terug te zien via YouTube