Wereld Niet Roken Dag

Op 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag.

De Wereld Niet Roken Dag is in 1987 in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) om aandacht te schenken aan de gevaren van roken.
Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om (ten minste één dag) te stoppen met roken. KEaRN sluit zich hier volledig bij aan. Wij willen namelijk dat kinderen op kunnen groeien in een rookvrije omgeving. Wij zetten ons, samen met gemeente Tytsjerksteradiel, GGD Fryslân, kinderopvang, basisscholen en voortgezet onderwijs in de gemeente Tytsjerksteradiel in om te komen tot een rookvrije generatie! Dat betekent dat kinderen in de gemeente Tytsjerksteradiel de kans krijgen om rookvrij op te groeien. En zo beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

“Maak ons blij, iedereen rookvrij!”

Roken slecht voor het milieu

Roken is niet alleen slecht voor jezelf en de mensen om je heen, maar wist je ook wel dat roken ook slecht is voor het milieu? Jaarlijks rookt ongeveer een miljard mensen circa 6,25 biljoen (6.250.000.000.000) sigaretten, volgens de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. Van alle tabak gaat 80 procent naar sigaretten, de rest naar sigaren, pijp en ander rookwaar.

Tabaksteelt en de productie daarvan is volgens de FAO één van de meest milieu vernietigende landbouwactiviteiten’. Zo wordt tabak op intensieve wijze geteeld en niet geroteerd met andere gewassen.

Tabaksplanten hebben nog een ander groot nadeel: ze putten landbouwgrond sneller uit dan andere gewassen omdat ze meer stikstof, fosfor en kalium aan de grond onttrekken.

Wie een pakje sigaretten per dag rookt, jaagt er elke twee weken een boom doorheen.

De meeste vervuiling, met name in termen van broeikasgassen, plaats tijdens de productie in een van de 560 fabrieken wereldwijd en de distributie van de rookwaar naar klanten als jij en ik.

Peukenprobleem
Maar wat denk je van al die peuken die overal neer worden gegooid? Volgens het Belgische recyclebedrijf wecircular.be worden in België alleen al dagelijks 30 miljoen peuken weggegooid, kost iedere weggegooide peuk 500 liter water en duurt het 15 jaar voordat een peuk volledig verteerd is.

De tabaksproductie stoot elk jaar zo’n 84 miljoen ton CO2 uit. Dat is ongeveer 0,2 procent van de jaarlijkse totale uitstoot van de hele wereld. Klinkt weinig? Misschien niet als je bedenkt dat dat vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van Israël of Peru.

Weer een reden om te stoppen dus. Het kost niet alleen jezelf, de gezondheidszorg heel veel geld, maar denk ook eens aan ons milieu. (bron: https://24taste.nl/kennisbank/stoppen-met-roken/is-roken-ook-slecht-voor-het-milieu/)