BAAS project

BAAS IS….
…een digitaal spel waarmee op een speelse manier thema’s bespreekbaar gemaakt worden. Voor BAAS is door en voor kinderen van 8 tot 12 jaar een speciale app ontwikkeld. Deze app staat op de tablets waarmee de kinderen BAAS spelen. Er wordt een digitaal hondje uitgelaten in de eigen straat. In het spel zie je het digitale beeld over de werkelijkheid heen (Augmented Reality). Tijdens het spelen moeten op verschillende plaatsen vragen worden beantwoord. Door de antwoorden ontstaat er inzicht hoe zij een bepaald thema beleven.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Waarom spelen we BAAS?

Uit verschillende gesprekken met kinderen blijkt dat armoede een ‘ver van hun bed show’ is. Omdat armoede ook zeker speelt onder kinderen (en dus ook bij kinderen in de klas of in de straat), heeft KEaRN met kinderen uit de doelgroep BAAS ontwikkeld. Samen met het digitale hondje Bonny gaan kinderen tussen 8 en 12 jaar met een tablet de straat in en beantwoorden vragen over het thema armoede.
Eén op de 7 kinderen groeit op in armoede. Door BAAS in de straat te spelen met kinderen, willen we met hen ideeën en (creatieve) oplossingen ophalen. Zo kunnen we samen aan de slag met dit thema.

Met BAAS halen we (creatieve) ideeën en oplossingen op die we samen met de kinderen willen uitvoeren.

Donderdag 19 december 2019 was een hele speciale dag. De kids van het kookgroepje vertellen in dit filmpje zelf wat ze die dag hebben georganiseerd voor de speelgoed- en kledingbank in Burgum.
Een geweldige actie waarbij maar liefst zo’n 600 kinderen in beweging zijn gekomen om speelgoed en kleding in te zamelen. Samen iets doen tegen armoede! Dit alles n.a.v. het spelen van het spel BAAS, waarmee KEaRN kinderen bewust maakt van de gevolgen van armoede.

Op dinsdag 17 december had het kookgroepje speciaal voor de vrijwilligers van de speelgoed- en kledingbank een heus kerstdiner bereid.

Een geweldige actie van deze jongedames. Ook Omrop Fryslân was aanwezig om verslag te doen van deze actie.

BAAS is mede mogelijk door bijdragen van het KANSFONDS. Zij hebben een mooie reportage over BAAS gemaakt. Die vind je hier! 

Alles wat je wilt weten over het BAAS project  vind je hier 

Meer weten over BAAS of wil je het spel in jouw straat of dorp spelen? Mail dan naar baas@kearn.nl 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ARCHIEF:

Augustus 2017: BAAS in nieuwsbrief van het Oranje Fonds

“Als je financieel of sociaal in een lastige situatie zit, zijn er veel voorzieningen maar mensen weten vaak niet waar ze hulp kunnen krijgen. Want op armoede heerst nog steeds een taboe. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, ontwikkelen we samen met kinderen een app die in een bepaalde wijk op straat wordt gespeeld.”

Klik hier om het hele artikel te lezen


7 maart 2017: Fonds voor ontwikkeling en uitvoering van BAAS!

KEaRN Welzijn Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen krijgt een bijdrage van € 20.000,- van het Oranje Fonds. Eerder dit jaar maakte het KansFonds al bekend het innovatiespel BAAS financieel te willen steunen met een bijdrage van € 25.000,-. Dankzij deze financiële bijdragen heeft KEaRN de kans gekregen om een digitaal spel te ontwikkelen, in samenwerking met 8D Games en de NHL. BAAS is een digitale game die op straat gespeeld zal gaan worden met kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar.

Het spel is erop gericht om samen met kinderen en buurtbewoners uit een straat verschillende thema’s aan de orde te laten komen, zoals samenleven, elkaar leren kennen en kansen om mee te doen. Daarnaast is het natuurlijk leuk!

Tot september 2017 vervullen kinderen in een testpanel rondom het spel een adviserende en beslissende rol. Met hun advies gaan 8D Games, de NHL en KEaRN het spel samen ontwikkelen en vormgeven. Vanaf het najaar zal het spel in de straten van de gemeente Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen worden gespeeld met kinderen! Ouders, opa’s en oma’s en buren zijn meer dan welkom om mee te kijken en mee te spelen.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Het afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Má́xima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wilt u meer informatie over het BAAS spel of heeft u een zoon of dochter in de leeftijd van 8-12 jaar, die (misschien) mee wil doen aan de ontwikkeling van het spel? Neem dan gerust contact op met Melanie Berends van KEaRN Welzijn via melanie.berends@kearn.nl of via 0511-465200.

BAAS is mede mogelijk door bijdragen van: