Steunpunt Mantelzorg

Wat is mantelzorg?
Het wekelijks halen van boodschappen voor de buurvrouw, als tiener zorgen voor het huishouden omdat je zieke moeder dit niet meer kan, het dagelijks verzorgen van een dementerende partner of een gehandicapt kind: allemaal voorbeelden van mantelzorg.
Als mantelzorger verleen je zorg: niet omdat het je beroep is, maar omdat je een persoonlijke band hebt met degene voor wie je zorgt.

Mantelzorg heeft zin en geeft zin
De kern van mantelzorg is: je zorgt voor een dierbare, de relatie ligt aan de basis van de mantelzorg. Zorg die vaak geleidelijk groeit en zo vanzelfsprekend is dat het een deel van je leven wordt. Soms kan een ingrijpende gebeurtenis er ook voor zorgen dat je van de één op de andere dag mantelzorger bent. Dit bemoeilijkt het vinden van de juiste balans tussen zorg en de dagelijkse dingen. Het verlenen van zorg en de daarbij behorende moeilijke keuzes kunnen verschillend ervaren worden.

Mantelzorger: denk aan jezelf
Ontspanning, contact met anderen aangaan en onderhouden: dingen die belangrijk zijn voor jou als mantelzorger. Tijd vrij maken voor jezelf is nodig om het evenwicht te behouden. Door bewust te kiezen voor jezelf, help je ook de ander.

Steunpunt Mantelzorg
“Mijn wereldje is zo klein, ik wil  graag wat meer sociale contacten”
“Ik zorg 24 uur per dag voor mijn man, maar wil toch ook eens iets voor mezelf doen”
“Ik wil mijn persoonlijke situatie met een ander bespreken”
“Ik moet steeds meer bij mijn partner blijven, straks kan ik niet meer naar mijn toneelclub”

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen die je kunt bespreken met een medewerker van Steunpunt Mantelzorg. Want of het nu gaat om het luisteren naar je verhaal of om onafhankelijke ondersteuning en advies: jouw belang is ons uitgangspunt.

Steunpunt Mantelzorg is er o.a. voor:

  • Individuele ondersteuning
  • Informatie en advies
  • Thema-bijeenkomsten
  • Ontmoeting met andere mantelzorgers