Landelijk

Digitale ondersteuning bij COVID-19 (Coronavirus)
Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er zijn veel slimme zorgoplossingen die in deze tijd extra handig zijn. En er staan op dit moment organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden in de COVID-19 (Corona virus) crisis, om deze zorg op afstand te vergemakkelijken. U vindt ze op deze pagina.
Rode Kruis informatielijn 070-4455 888: Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn. Dit nummer is van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8:30-21:00 uur, op vrijdag tussen 8:30-18:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.
Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.
MIND Korrelatie staat klaar voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen. Deze hulpverleners zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag 09:00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900-1450 en via de chatfunctie op de site, Whatsapp en e-mail. 
Om te praten over de gevolgen van Corona op jouw mentale gezondheid neem je contact op met het coronahulp-initiatief van Ipractice. Het gratis telefoonnummer is 020-2444888. Ook online is het loket bereikbaar voor educatie en vragen: www.ipractice.nl/corona
We missen elkaar, maar: we vergeten elkaar niet! Laten we dat met z’n allen tonen, met het vergeet-mij-nietje als symbool. Doe je ook mee? Hang een raamposter op, teken een stoepkrijt bloemetje, stuur een vergeet-mij-niet fotokaart of verzin zelf een creatieve manier en deel je actie op social media met #wevergetenjullieniet Check de website!
Op ferskillende mominten yn de wike.Meidwaan is fergees, jo betelje allinnich de gebrûklike telefoankosten (fan jo telefoanbedriuw).
Op deze website vind je relevante informatie voor vluchtelingen in je eigen taal: فارسیSomaliالعربيةEnglishدریFrançais, en ትግርኛ
Stichting Re-Care is gestart met een hulplijn voor eenzame ouderen, ook voor mensen met een migratieachtergrond.
Sociale distantie is een van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Om ouderen in verpleeghuizen beter te beschermen tegen het coronavirus, mogen zij ook geen bezoek meer ontvangen van kinderen en kleinkinderen. Het fenomeen eenzaamheid zal hierdoor alleen maar toenemen. Uitleg in eigen taal Stichting Re-Care biedt interculturele hulpverlening. Re-care is daarom een hulplijn gestart, die dagelijks bereikbaar is tussen 10:00 en 15:00 uur. Door te bellen met telefoonnummer 085 – 130 3613 kunnen eenzame ouderen contact opnemen met Re-care voor een praatje, maar ze kunnen ook in eigen taal uitgelegd krijgen wat de maatregelen zijn van het kabinet en wat de richtlijnen van het RIVM precies inhouden.
Stichting Re-care biedt deze mogelijkheid aan in het Nederlands, Fries, Arabisch, Tigrinya (Eritrea), Tmazight, Somalisch, Engels, Turks, Urdu, Ishan (Nigeria), Pidgin Engels Nigeria en Pools.
Hier kun je je verhaal kwijt via telefoon of chat. Ook is er een forum (Help elkaar).
Het kan momenteel wel wat drukker zijn dan normaal.
Hulplijn voor mantelzorgers in coronacrisi: 088 – 5054331
Bel Mantelzorgelijk, voor:
zorgintensieve kinderen: 06-16 65 24 77
ouderen: 06-82 40 75 97
palliatieve patiënten: 06-28 11 19 64
Samen met meer dan 80.000 anderen hulp bieden als dat nodig is? Lijkt je dat wat? Meld je dan nu aan voor ons Ready2Help burgernetwerk!
Wat je als Ready2Helper doet, is heel divers. Of het nu gaat om voorlichtingsfolders verspreiden over het Coronavirus, kwetsbare mensen helpen in je eigen omgeving of helpen zoeken bij een vermissing: je kunt op jouw manier een bijdrage leveren.
Noodsituaties laten zich niet voorspellen. Niet qua tijd, plaats of omvang. Als we Ready2Helpers in jouw omgeving nodig hebben, ontvang je van ons een bericht. Help je mee?
Klik hier voor meer informatie.
Heb je nog vragen? Neem contact op met Ready2Help@redcross.nl.
Ga naar de website of bel 0800 – 1322 als je hulp nodig hebt of hulp wil geven.
Een actie van Buurkracht. Als buur van dierbaren kun jij ze helpen. En jouw buren ook. De hond uitlaten, medicijnen halen, boodschappen doen. Neem het over. Gebruik je buurkracht en help mee met de actie Allemaal Buren. Zo worden we in Nederland allemaal buren van elkaar. Check of er in jouw buurt al een actie is of meld je zelf aan op de website.
Informatielijn speciaal voor ouderen: 030-3 400 600
bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Ook oudere migranten worden– indien gewenst in de eigen taal – te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft.
Hoe ga je om met mensen met dementie tijdens het coronavirus? Je leest het HIER.
Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid brent KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact. Zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen?
Vul dan het formulier in. Je gegevens worden alleen gebruikt om je in contact te brengen met een ander.
Stuur een kaartje naar een oudere, geef iemand op of ‘adopteer’ een oudere. Meer info op de website.
Als de kinderen niet naar school kunnen, komt de school naar de kinderen. Kinderen kunnen inloggen in een virtueel klaslokaal. Van 9 tot 12 uur zitten ze achter hun laptop en hebben ze les van opgeleide docenten. Klik hier voor de website!
Zoek je iemand om boodschappen te doen? Of wil je weten wat mensen in jouw buurt nodig hebben zodat je kunt helpen? Whapp zoekt een match voor je. De app stuurt de vraag naar een aanbieder in de buurt.
Gewoon mensen is een echte beweging. Om deze beweging rollend te houden hebben we hulp van alle gewone mensen nodig. De portal is een initiatief van een groep studenten en kent veel bijval in de landelijke media. Op diverse manieren kan je zelf aan de slag om de beweging te helpen. Bijvoorbeeld via:
Burenbriefje om te tonen dat je wilt helpen.
Door een WC-rol voor je raam te zetten.
Door de posters te printen en deze op te hangen in buurthuizen, zorginstellingen of waar dan ook.
Meer info of het downloaden van het genoemde materiaal: Klik hier
De Luisterlijn ( 088 0767 000 )is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon.
Coronaproof vrijwilligerswerk : een verzameling van verschillende acties.

Voor iedereen die contact zoekt. Bereikbaar op werkdagen: 8.00 – 17.00: 088-7878901 & weekend: Website + vraag@vraagelkaar.nl

Voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus, speciaal voor ouderen: 0348 – 466666

De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. Als u zich aanmeldt wordt u regelmatig gebeld door onze professionele vrijwilligers. Zij bieden u een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek. Precies waar u behoefte aan heeft. Aanmelden via 088 – 344 2000 of klik hier.

Naast de gratis training vanuit Villa Pinedo kun je voor 10 euro ook de online training Opvoeden in Verbinding kunt volgen.

 

Hier kunt u terecht met vragen over mantelzorg en het coronavirus, advies of een luisterend oor. Telefonisch via 030 – 7606055 en via mail mantelzorglijn@mantelzorg.nl Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met KEaRN Steunpunt Mantelzorg.


Uitleg over het coronavirus in diverse talen.

Speciale pagina van Philadelphia. Hier informeren en vermaken ze de mensen die ze ondersteunen via de dagbehandeling, maar daar nu niet naartoe kunnen. Alles wat we moeten weten over het coronavirus, maar ook optredens, workshops, leuke verhalen, grappige filmpjes en de mogelijkheid om ook zelf iets te delen. Met iedere dag een spetterend optreden van Marco de Hollander. Elke dag komen er weer nieuwe dingen bij.