Steunpunt Mantelzorg

Wat is mantelzorg?
Mantelzorg is er in veel vormen, zoals langdurige zorg voor een familielid, regelmatig hulp en ondersteuning bieden aan een buurvrouw of zorg voor een partner met psychische problemen. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, maar overkomt je. Zo kan het zijn dat je op jonge leeftijd al mantelzorg verleent binnen het gezin of naast een voltijdbaan de zorg hebt voor een broer of zus.

KEaRN Steunpunt Mantelzorg heeft ook een eigen website, waar u nog meer informatie kunt vinden over alles wat met mantelzorg heeft te maken. 

 

Jij zorgt voor een ander, maar wie vraagt jou hoe het met je gaat?

Mantelzorger: zorg (ook) goed voor jezelf!
Hulp vragen is voor veel mensen niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jezelf is. Je kunt het gevoel hebben tekort te schieten als je ondersteuning vraagt bij de zorg voor je naaste. Dat maakt de drempel om de zorg uit handen te geven nog hoger.

Maar je naaste heeft er niets aan als je meer zelf blijft doen dan je eigenlijk aankunt. Als jij overbelast of overspannen raakt, moet de zorg juist eerder uit handen worden geven dan wanneer je je grenzen goed bewaakt. Vraag dus op tijd hulp. Bijvoorbeeld door advies te vragen over de verzorging, door iemand te zoeken bij wie je je hart kunt luchten, of door vervangende zorg te regelen zodat je er zelf even tussenuit kunt.

“Zorg eerst goed voor jezelf, dan kan je pas voor een ander zorgen.”

Steunpunt Mantelzorg
“Mijn wereldje is zo klein, ik wil  graag wat meer sociale contacten”
“Ik zorg 24 uur per dag voor mijn man, maar wil toch ook eens iets voor mezelf doen”
“Ik wil mijn persoonlijke situatie met een ander bespreken”
“Ik moet steeds meer bij mijn partner blijven, straks kan ik niet meer naar mijn toneelclub”

Dit zijn voorbeelden van onderwerpen die je kunt bespreken met een medewerker van Steunpunt Mantelzorg. Want of het nu gaat om het luisteren naar je verhaal of om onafhankelijke ondersteuning en advies: jouw belang is ons uitgangspunt. We zijn er voor jong en oud. Want mantelzorg is niet aan leeftijd gebonden. Daarom hebben we ook aandacht voor jonge mantelzorgers. 

Steunpunt Mantelzorg is er o.a. voor:

  • Het bieden van een luisterend oor
  • Individuele ondersteuning op maat
  • Informatie en advies voor mantelzorgers, hun netwerk en professionals
  • Ontmoeting met andere mantelzorgers
  • Themabijeenkomsten

 

Mantelzorgondersteuning- en waardering

Als mantelzorger lever je een belangrijke bijdrage aan de zorg voor je naaste. Gemeenten waarderen deze inzet van mantelzorgers. Gemeenten krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen hebben ervoor gekozen om deze gelden in te zetten voor het KEaRN Steunpunt Mantelzorg.

Mantelzorgcompliment 
De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen hebben grote waardering voor de enorme inzet van mantelzorgers. Zij laten dit jaarlijks blijken via het zogenaamde ‘mantelzorgcompliment’.

Bent u mantelzorger? En ontvangt u nog geen mantelzorgcompliment? Om hiervoor in aanmerking te komen dient u te voldoen aan de definitie van ‘mantelzorger’ én ingeschreven te staan bij het steunpunt Mantelzorg van Kearn. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het de medewerkers vanKEaRN Steunpunt Mantelzorg, via: mantelzorg@kearn.nl of via 0511465200 te bereiken op elke werkdag van 9.00 tot 13.00 uur.

In 2022 organiseert KEaRN Steunpunt Mantelzorg een gezellige middag middag met een hapje, een drankje en muziek op woensdag 9 november vanaf 13.30 uur in De Pleats. Deelname is gratis, wel graag aanmelden bij Steunpunt Mantelzorg. Tijdens deze middag wordt ook het mantelzorgcompliment uitgereikt. 

Bekijk hier een filmpje over respijtzorg:

 

Klik HIER voor de laatste nieuwsbrief van KEaRN Steunpunt Mantelzorg

 

 

Interessante links:

https://www.nporadio1.nl/homepage/14657-mantelzorger-en-een-drukke-baan-de-meeste-dagen-ren-je-jezelf-voorbij

https://mantelzorg.nl/artikel/nieuwjaarsbijeenkomst-2019-bekijk-de-vier-minidocumentaires

Jonge Mantelzorgers

Omdat je soms ook je eigen zorgen wilt delen! Jonge mantelzorgers zijn j... Lees meer