ANWB AutoMaatje van start

Welzijnsorganisatie KEaRN is op maandag 9 november van start gegaan met ANWB AutoMaatje in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Vanwege de coronamaatregelen was deze start online: wethouders Jonker (Achtkarspelen) en Bouwman (Tytsjerksteradiel) geven in een filmpje het belang van ANWB AutoMaatje aan.

Voor Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is ANWB AutoMaatje een nieuwe aanpak waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele buurtgenoten terugbrengen in de maatschappij. Het sociale aspect (gezellig een praatje onderweg en het opdoen van nieuwe contacten) is hierbij heel belangrijk. Het is dus veel meer dan alleen een ritje van A naar B.

Groot maatschappelijk probleem
Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld door leeftijd of gezondheid, steeds beperkter worden. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet zelf voor vervoer kunnen zorgen of buiten de bestaande regelingen vallen. Met een ritje via ANWB AutoMaatje heb je even een maatje om mee te praten. De vrijwilligers doen dit namelijk niet alleen omdat ze uw chauffeur willen zijn, maar juist omdat ze er voor u willen zijn. Als luisterend oor en iemand om mee te praten. Het is dus zoveel meer dan alleen het vervoer van A naar B. Juist het sociale aspect is erg belangrijk.
Door ANWB AutoMaatje toe te voegen aan het bestaande plaatselijke vervoersnetwerk kunnen ook de minder mobiele mensen weer deel uit gaan maken van het sociale en maatschappelijke leven. Dit kan zijn naar de kapper, de huisarts, het ziekenhuis, maar ook weer lekker op de koffie bij een vriendin.

ANWB AutoMaatje start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel
ANWB AutoMaatje is een samenwerking tussen de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en welzijnsorganisatie KEaRN, ANWB en veel enthousiaste vrijwilligers.
ANWB AutoMaatje is opgericht in december 2016 en is op dit moment actief in 73 gemeenten in Nederland. Eind 2020 zullen we landelijk op meer dan 75 gemeenten actief zijn met ANWB AutoMaatje.

Hoe werkt het?
Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje: 06 – 23793788. Dit nummer is bereikbaar op maandag en woensdag. De matchmaker koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hen in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp7xc_9RJ4s

ANWB AutoMaatje rijdt niet in Burgum, inwoners kunnen voor ritten in Burgum contact opnemen met BurgumMobyl via 06 – 18051804. Ook rijdt ANWB AutoMaatje niet in het gebied van Mobiel Vervoer Trynwâlden, inwoners kunnen voor een rit vanuit de Trynwâlden en Hurdegaryp contact opnemen met MVT via 06 – 58873641.

Corona en ANWB AutoMaatje
Vrijwilligers ontvangen van KEaRN persoonlijke beschermingsmiddelen: mondkapje, desinfecterende gel, handschoenen en middelen om het voertuig te desinfecteren. Voor de start van de rit worden er eerst twee controle vragen gesteld over de gezondheid van de deelnemer en zijn of haar huishouden. De deelnemer draagt een mondkapje en zit rechts achterin om zoveel mogelijk afstand van de vrijwilliger te bewaren. Na afloop kan er contactloos contant betaald worden of via een betaalverzoek, dit mogen vrijwilliger en deelnemer zelf overeenkomen.

Vrijwillige chauffeur of matchmaker worden?
Inwoners uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel die graag chauffeur of matchmaker willen worden bij ANWB AutoMaatje, kunnen contact opnemen met Klaske Siersema, klaske.siersema@kearn.nl of 06 – 83600950.
Ook kunt u het algemene telefoonnummer van KEaRN bellen. KEaRN is op werkdagen bereikbaar van 09.30 tot 12.00 uur op 0511 – 465200.