Perspectief voor de Jeugd van start

Op woensdag 31 maart vond in Burgum de aftrap plaats van het project ‘Perspectief voor de Jeugd’. Met dit project biedt ’t Stationnetje van KEaRN jongeren uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel meer perspectief tijdens de coronatijd.

De aftrap vond plaats in de Molkfabryk in Burgum. Hier startte de eerste groep jongeren met een training gericht op talentontdekking, zelfontwikkeling en sociale verbinding. Wethouder Andries Bouwman van Tytsjerksteradiel, wethouder Margreet Jonker van Tytsjerksteradiel en directeur bestuurder Anneke Adema van KEaRN waren ook aanwezig. Andries Bouwman : “Het is mooi om te zien dat jullie inzetten op iets wat je goed kunt. Daarmee kom je altijd verder!” Ook Margreet Jonker is blij dat jongeren de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen: “Vooral nu, in een tijd waar zo weinig kan, is het goed om te focussen op wat er nog wél kan.” Anneke Adema gaf aan trots te zijn: “Ik ben trots op de medewerkers van ’t Stationnetje die dit zo snel en goed hebben opgepakt, maar nog het meest ben ik trots op de deelnemers.”

Voor de deelnemers was het nog wel even wennen. Sommigen hadden elkaar al eerder gezien, maar dan in een andere setting. Na een eerste oefening was het ijs al snel gebroken. Melanie Berends, projectleider van ’t Stationnetje: “We hebben op dit moment zo’n 40 aanmeldingen, variërend in leeftijd van 14 tot 27 jaar. We stellen de groepen zo samen, dat er zoveel mogelijk aansluiting onderling is. De deelnemers van de groep die vandaag start, zijn allemaal rond de 20 jaar. We proberen de jongere deelnemers ook weer bij elkaar in een groep te plaatsen. Dat is voor de deelnemers het prettigste om te werken.” Jongeren die meedoen aan het project, zetten zich in totaal 32 uur in. Deze uren worden verdeeld over meerdere weken en bevatten onder andere verschillende trainingen.

Het project biedt jongeren de mogelijkheid elkaar coronaproof te ontmoeten en kansen voor zelf- en talentontwikkeling aan te grijpen. Ze krijgen de middelen en know-how aangereikt om zelf aan de slag te gaan met hun ontwikkeling. Zo kunnen ze zelf ervaren wat ze allemaal kunnen en ontdekken waar ze naartoe willen. Daarnaast is het project erop gericht de eigenwaarde en het sociale netwerk van de jongeren (bestaande uit zowel mede-jongeren als professionals) dusdanig te vergroten dat zij ook anderen kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling.

Jongeren van 14 tot en met 27 jaar die aan de slag willen met het vergroten van hun zelfvertrouwen, communicatie-skills, talentontwikkeling en/of zelfontwikkeling kunnen zich aanmelden bij ’t Stationnetje van KEaRN. Dit kan door te bellen of te appen naar 06 – 15148554 of contact op te nemen via www.stationnetje.com of de social media-kanalen van ‘t Stationnetje. Tot juli 2021 kunnen in totaal 200 jongeren uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel meedoen aan dit project. Perspectief voor de Jeugd is een samenwerking tussen KEaRN Welzijn en de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, en wordt financieel mogelijk gemaakt door het MDT programma van ZonMW.