Dementie maatjes gezocht

Wanneer mensen geheugenproblemen krijgen, neemt de druk op de dierbaren vaak toe. Zij zijn plotseling mantelzorger. Om juist deze groep mantelzorgers zo nu en dan wat adempauze te geven én om ervoor te zorgen dat vroeg dementerenden mee kunnen blijven doen in de maatschappij, kunnen dementie maatjes heel belangrijk zijn.

Beelden zeggen soms meer dan woorden. Daarom hebben we twee filmpjes gemaakt….
…om te laten zien wat de impact van zorg voor een naaste met (beginnende) geheugenproblemen heeft op je dagelijks leven kan hebben
…om te laten zien hoe een dementie maatje een mantelzorger even wat tijd voor zichzelf kan geven
…om te laten zien waarom iemand met (beginnende) geheugenproblemen graag een maatje zou willen hebbe.
…om te laten zien wat een dementie maatje kan doen voor iemand met (beginnende) geheugenproblemen

In dit eerste filmpje vertelt de heer Van der Schaaf waarom hij graag een maatje zou willen hebben. Ook zijn dochter is bij dit gesprek aanwezig.

In dit tweede filmpje vertellen twee maatjes van De Opstap van KEaRN hun verhaal. Hoe zie zij hun rol als dementie maatje? Ook een mantelzorger (haar moeder is dementerend) vertelt hoe een maatje haar weer wat tijd en ruimte voor zichzelf heeft gegeven.

Dementie Maatje worden: iets voor jou?
Als dementie maatje ben je er voor iemand met (beginnende) dementie. Zelfstandig meedoen in de maatschappij wordt voor iemand met dementie vaak steeds moelijker, als maatje kun je hierbij ondersteunen. Ook geef je de eventuele mantelzorger de kans even ‘vrij te kunnen nemen’ door er op vaste momenten te zijn voor de zorgvrager. Je onderneemt samen leuke dingen (voor zover dit mogelijk is). Het ‘er zijn’ en een luisterend oor bieden is soms al voldoende. Ga je als dementie maatje aan de slag? Dan start je bij voorkeur al bij het begin van het ziekteproces. Op die manier groei je mee in het proces, dit is voor de persoon met dementie fijner en vertrouwd. Als dementie maatje werk je als vrijwilliger voor De Opstap van KEaRN Welzijn. Je wordt ondersteund door medewerkers van De Opstap en de casemanager dementie. Ook ontvang je een training, gericht op omgaan met dementie.

Mantelzorg maatje
Je kunt alleen voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Daarom is het juist voor mantelzorgers belangrijk dat zij zo nu en dan wat tijd hebben om weer op te laden. Vaak kun je als mantelzorger geen tijd voor jezelf vrijmaken, terwijl je dat juist zo nodig hebt. Wanneer het niet lukt om in eigen omgeving iemand te vinden die hierbij kan helpen, kan er via maatjesproject De Opstap van KEaRN een maatje worden gezocht. Om mantelzorgers de mogelijkheid te bieden zo nu en dan wat tijd voor zichzelf te nemen, is De Opstap op zoek naar nieuwe maatjes.

Lijkt het je leuk om als maatje aan de slag te gaan? Neem dan contact op via opstap@kearn.nl of bel tussen 9.30 en 12.00 naar 0511 – 465200. Meer informatie is ook HIER te vinden.

Woon jij in Tytsjerksteradiel of Achtkarspelen, ben je 18 jaar of ouder en ben jij op zoek naar een maatje of wil je weten wat er mogelijk is? Ook dan kun je contact opnemen met De Opstap!

www.kearn.nl
www.mantelzorg-kearn.nl

Opgenomen in oktober 2020 in Glinstra State te Burgum door vrijwilligers van RTV NOF.