Graffitiproject in juni van start

Tekst en foto’s: Yke Bremer

Duizend vierkante meter moeten ze beschilderen: de kunstenaars L.J. van Tuinen en Harke Broersma van Graffiti Platform Leeuwarden. Ze beginnen in juni met het graffitiproject op de grote grijze wand van de scheepswerf van Barkmeijer Shipyards in Stroobos. Maar eerst mogen de bewoners van Gerkesklooster-Stroobos meedenken over het ontwerp.

Jeugd van de basisschool, jongeren, volwassenen en ouderen: alle groepen in het tweelingdorp krijgen workshops en inspiratiebijeenkomsten aangeboden om het grote en saaie pand op te fleuren met graffiti. Afgelopen vrijdagavond mocht de groep van 13 t/m 18 jaar zich in jeugdhonk We Rockz onder begeleiding van Douwe Beimin, L.J. van Tuinen en Harke Broersma van Graffiti Platform Leeuwarden uitleven met spuitbussen op grote opgespannen witte doeken.

Meedenken

,,Jong en oud mag meedenken over het ontwerp. Vervolgens maken wij het definitieve ontwerp en leggen dat voor aan de dorpsraad van Gerkesklooster-Stroobos. We moeten een wand van 45 meter breed en 32,5 meter hoog beschilderen”, aldus Beimin. ,,Vervolgens wordt de wand op 6 juni schoongemaakt en op 13 juni komt een gespecialiseerd bedrijf om een coating op de wand aan te brengen.

De kunstenaars beginnen vanaf 20 juni met het grof opzetten van het ontwerp, waarna ze steeds meer de details invullen. Ze zullen tot ongeveer 8 juli bezig zijn. Bij slecht weer kan daar nog een extra week bijkomen, legt Beimin uit. ,, Er zijn extra mensen bij betrokken die helpen met het inkleuren van het ontwerp en met het mengen van de verf op de grond.”

‘Geef kleur aan de toekomst’ is het thema van het graffitiproject. Karin van der Molen en Harmke Koopmans vormen een werkgroep die het graffitiproject in het dorp begeleidt en ook welzijnsorganisatie KEaRN is erbij betrokken. Het graffitiproject werd beloond met meerdere subsidies, waaronder 2028 euro van de LF2028 Bonuspriis van de provincie Fryslân.

Kleurrijk

,,We hebben straks een hele mooie en kleurrijke binnenkomst in het dorp. We zijn blij dat de graffitikunstenaars los gaan in juni. We zijn achter de schermen zo’n anderhalf jaar als dorp en KEaRN met het graffitiproject bezig geweest”, aldus Alie Klompmaker van KEaRN en Karin van der Molen van de graffitiwerkgroep in het tweelingdorp.