Internationale actie tegen Corona-eenzaamheid

De vergaande maatregelen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, hebben negatieve gevolgen voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals ouderen. Zo wordt opgeroepen niet op bezoek te gaan en worden evenementen en activiteiten voor o.a. ouderen geannuleerd. Om de dreigende eenzaamheid in te dammen, stellen de grootste vrijwilligersplatform van Nederland en België, NLvoorelkaar.nl, Young Impact en Giveaday.be, hun platformen met meer dan 150.000 vrijwilligers ter beschikking. Directeur Jeroen de Punder van NLvoorelkaar: “We starten én verzamelen alle acties die je de komende dagen vanaf de bank kunt doen om te helpen. Bijvoorbeeld bellen met ouderen voor een praatje of om hen gerust te stellen. Die acties e-matchen we vervolgens aan alle vrijwilligers. Zo helpen we samen heel veel ouderen.”

Maatregelen

Wegens het coronavirus worden mensen opgeroepen om contact met ouderen en andere kwetsbare doelgroepen zoveel mogelijk te vermijden of beperken, zodat deze groepen niet ten onder gaan aan het zich steeds verder verspreidende virus. Ook veel evenementen en activiteiten, zoals bijna 9.000 NLdoet activiteiten, zijn geannuleerd. Daardoor neemt de isolatie onder ouderen toe en moeten zij hun sociale uitlaatklep missen.

Actie zonder grenzen

De grootste vrijwilligersplatformen van Nederland en België (NLvoorelkaar.nl, Young Impact.nl en Giveaday.be) slaan de handen ineen om te helpen. De platformen starten én ondersteunen acties in Nederland en België die ouderen en andere kwetsbare groepen helpen en e-matchen ze aan meer dan 100.000 vrijwilligers op de platformen.

Directeur van NLvoorelkaar, Jeroen de Punder: “We willen voorkomen dat het Coronavirus ook een sociale crisis veroorzaakt. We ondersteunen acties, challenges en vrijwilligerswerk dat je nu meteen en Coronaproof, dus vanuit huis of zelfs vanaf je bank, kunt doen. Bijvoorbeeld bellen met ouderen voor een praatje of om hen gerust te stellen. Of een kaartje sturen. Er zijn zoveel mensen die nu niet naar werk kunnen. En er is zoveel dat je digitaal of thuis kunt doen. Wij verzamelen het en koppelen het aan elkaar zodat we samen iedereen kunnen helpen”.

Oproep

NLvoorelkaar, Young Impact en Giveaday roepen alle maatschappelijke organisaties op om hun vrijwilligerswerk activiteiten die helpen bij het bestrijden van de sociale gevolgen van Corona, gratis te plaatsen. Ook vrijwilligerswerk dat vanuit huis gedaan kan worden is welkom. En daarnaast kan iedereen die wil helpen een kijkje nemen op de platformen.

Doe mee en ontdek het:

https://www.nlvoorelkaar.nl/corona-proof-vrijwilligerswerk