KEaRN bedankt mantelzorgers

BURGUM – Woensdag 10 november was het de landelijke Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop er extra aandacht is voor iedereen die zorgt voor een naaste. KEaRN Steunpunt Mantelzorg organiseerde in de week van de Dag van de Mantelzorg drie bijeenkomsten voor mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Tijdens deze bijeenkomsten (in Burgum, Tytsjerk en Surhuisterveen) kregen de mantelzorgers niet alleen koffie met wat lekkers, maar ook werd aan hen de mantelzorgwaardering uitgereikt.

Tijdens de bijeenkomst in Surhuisterveen waren ook (steun)fractieleden van CDA Achtkarspelen aanwezig. Zij waren zo enthousiast toen zij hoorden dat KEaRN Steunpunt Mantelzorg op deze manier de mantelzorgers in het zonnetje wilden zetten, dat zij aangaven ook graag aanwezig te willen zijn. Thea Kuipers-Jorna (CDA) vertelt: “Wij bewonderen de mantelzorgers, die overal in onze gemeente zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Het is niet vanzelfsprekend wat zij allemaal doen, het is bijzonder en verdient enorme waardering.” De 42 aanwezige mantelzorgers konden onder het genot van koffie en wat lekkers met elkaar in gesprek. Velen kenden elkaar al van eerdere bijeenkomsten of het Mantelzorg Café. Ook waren er nieuwe gezichten. Lysbeth Nicolai, coördinator van KEaRN Steunput Mantelzorg: “Het is altijd mooi om te zien hoeveel een blijk van waardering betekent voor de mantelzorgers. Ook het feit dat ze hier even hun verhaal kwijt kunnen of gewoon even gezellig kunnen kletsen is voor de meesten echt heel belangrijk.”

Maar liefst 4,4 miljoen Nederlanders zorgen dagelijks voor iemand die zij lief hebben. Dat zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. KEaRN Steunpunt Mantelzorg kiest er bewust voor om de mantelzorgwaardering tijdens bijeenkomsten aan de 250 bij het Steunpunt bekende mantelzorgers te overhandigen. Nicolai: “Op die manier konden we iedereen persoonlijk bedanken, maar ook konden we ze weer zien en vragen hoe het gaat.” Voor mantelzorgers is het de laatste twee jaar extra zwaar geweest. “Tijdens de bijeenkomsten kon men elkaar toch weer zien en spreken. We begrijpen echter ook dat niet iedereen kan of durft langs te komen. Natuurlijk ontvangen ook deze mantelzorgers hun mantelzorgwaardering. Ze halen deze op of we brengen het bij ze langs.”

Natuurlijk verdienen mantelzorgers altijd aandacht en respect. Toch vinden de meesten het niet nodig om in de belangstelling te staan. Tijdens de Dag van de Mantelzorg staan ze dat wel. Nicolai: “We willen ook heel graag mantelzorgers die nog niet bij ons bekend zijn, oproepen om zich bij ons aan te melden. Zij ontvangen dan volgend jaar ook de mantelzorgwaardering en kunnen aansluiten bij verschillende activiteiten, zoals het Mantelzorg Café.”

Mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kunnen zich aanmelden via mantelzorg@kearn.nl of telefonisch via (0511) 465200. Meer informatie over KEaRN Steunpunt Mantelzorg is te vinden op de website www.mantelzorg-kearn.nl