KEaRN Steunpunt Mantelzorg bedankt mantelzorgers

Dinsdag 10 november was het de landelijke Dag van de Mantelzorg. KEaRN Steunpunt Mantelzorg heeft er voor gekozen om de hele maand november uit te roepen tot Maand van de mantelzorg. Een maand lang extra aandacht voor mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Maar liefst 4,4 miljoen Nederlanders zorgen dagelijks voor iemand die zij lief hebben. Dat zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. KEaRN Steunpunt Mantelzorg kiest er voor om in november al die mensen te bedanken die het hele jaar door zorgen voor een ander. Bijvoorbeeld door het uitreiken van de mantelzorgwaarderingen, die dit jaar bij de 250 bij het Steunpunt bekende mantelzorgers thuis werden gebracht. “Op die manier konden we niet alleen iedereen persoonlijk bedanken, maar ook konden we ze weer zien en vragen hoe het gaat.” vertelt Lysbeth Nicolai, coördinator van KEaRN Steunpunt Mantelzorg. Zij ziet dagelijks de voldoening die mantelzorgers ervaren, maar ook hun vermoeidheid en onzekerheid. “Mantelzorgers zijn vaak continue aan het zorgen. Het is goed om juist dan ook eens te vragen hoe het met hen gaat.”

Ook wethouders Margeet Jonker (Achtkarspelen) en Andries Bouwman (Tytsjerksteradiel) zijn mee op pad geweest om op gepaste afstand de goodiebags met attenties aan mantelzorgers te overhandigen. Jonker: “Mantelzorger ben je, word je of je hebt een mantelzorger nodig. Hoe dan ook: we krijgen allemaal een keer met mantelzorgen te maken. Dat kan soms erg zwaar zijn, bijvoorbeeld wanneer je de zorg moet verlenen naast je baan.” In de praktijk blijkt dat mensen vaak niet door hebben dat ze mantelzorger zijn, omdat ze de zorg die ze geven vaak als vanzelfsprekend ervaren. Dan ligt overbelasting op de loer. Bouwman: “Om deze overbelasting te voorkomen, is het zaak dat mantelzorgers goed op zichzelf passen en bijvoorbeeld bij het Steunpunt Mantelzorg terecht kunnen om hun verhaal kwijt te kunnen. Bij de professionals, maar ook bij elkaar.” Met het uitdelen van de mantelzorgwaarderingen werden zij zelf ook deelgenoot gemaakt van de verhalen van een aantal mantelzorgers, zoals dat van Boukje de Boer. Als mantelzorger voor zowel haar broer als haar zus heeft ze het niet altijd makkelijk. De Boer: “Het ontroert me dat ik mijn verhaal even kwijt kan, ook even bij wethouder Bouwman. Het is fijn wanneer je een luisterend oor vindt bij iemand.”

Natuurlijk verdienen mantelzorgers altijd aandacht en respect. Toch vinden de meesten het niet nodig om in de belangstelling te staan. Met deze Maand van de mantelzorg doet KEaRN Steunpunt Mantelzorg dat wel. Nicolai: “Ook willen we mantelzorgers die nog niet bij ons bekend zijn, oproepen om zich bij ons aan te melden. Zij ontvangen dan volgend jaar ook de mantelzorgwaardering en kunnen aansluiten bij verschillende activiteiten, zoals het Mantelzorg Café.” Mantelzorgers uit Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel kunnen zich aanmelden via mantelzorg@kearn.nl of telefonisch via (0511) 465200. Meer informatie over KEaRN Steunpunt Mantelzorg is te vinden op de website mantelzorg-kearn.nl

andries bouwman deelt mantelzorgwaardering uit
Lees HIER het verhaal van Boukje! (foto’s: Binne-Louw Katsma)