Mantelzorg en coronamaatregelen

Avondklok
Van

Avondklok
Vanaf zaterdag 23 januari geldt er in Nederland een avondklok om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit betekent dat u tussen 21.00 ‘s avond en 04.30 uur niet meer buiten mag zijn, tenzij u hier een geldige reden voor heeft.

Woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft uw naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok?
Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat u dan een Eigen verklaring avondklok bij u heeft.Deze zogenaamde ‘Eigen verklaring avondklok’ moet u invullen en kunnen laten zien als hierom gevraagd wordt.

Het formulier kunt u HIER downloaden.

Hoe werkt het?

  • Download het formulier Eigen verklaring avondklok
  • Vul uw gegevens in.
  • Vul de periode in, bijvoorbeeld tot en met 9 februari.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg.
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
  • De politie kan u onderweg om uw ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
  • Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen u ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

af zaterdag 23 januari geldt er in Nederland een avondklok om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit betekent dat u tussen 21.00 ‘s avond en 04.30 uur niet meer buiten mag zijn, tenzij u hier een geldige reden voor heeft.
Als mantelzorger heeft u een geldige reden. Moet u binnen de tijden van de avondklok mantelzorg verlenen en moet u daarom de deur uit, dan heeft u een formulier nodig. Deze zogenaamde ‘Eigen verklaring avondklok’ moet u invullen en kunnen laten zien als hierom gevraagd wordt.

Het formulier kunt u HIER downloaden.

Met deze verklaring kunnen mantelzorgers die tijdens de avondklok noodzakelijke en niet verplaatsbare mantelzorg moeten verlenen de straat over.

Meer informatie over de avondklok vindt u HIER.


Je mag nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Vallen mantelzorgers hier ook onder?

Het antwoord:
Minister-president Rutte heeft in de persconferentie gezegd dat een uitzondering geldt voor mantelzorgers:
‘Als het nodig is om vaker dan 1 keer per dag of met meer mensen langs te gaan bij je bejaarde vader of moeder, bij de zieke of kwetsbare vriend of vriendin, om mantelzorg te verlenen, dan kan dat wel.’
Als het voor mantelzorg noodzakelijk is om vaker dan 1 keer of meerdere keren per dag op bezoek te gaan/ bezoek te ontvangen, kan dit nog steeds.
Mantelzorgers worden in principe wel meegeteld als bezoeker. Komt er al een (of meerdere) mantelzorger(s) bij je naaste over de vloer voor noodzakelijke zorg? Ga dan niet op bezoek voor de gezelligheid.
De uitzondering is uitsluitend bedoeld voor noodzakelijke zorg, niet voor visite.

Bron: MantelzorgNL