Online meet-up Moeder aan de lijn

Helaas geen Fries suikerbrood bij de thee in Burgum. In plaats daarvan ontmoeten de mantelzorgers elkaar op dinsdag 17 november online via Zoom. Het enthousiasme is er niet minder om. “Ik las het vanochtend pas. Gelukkig kon ik me nog net aanmelden: wilde er absoluut bij zijn.”
(bron: moederaandelijn.nl)

Eric Corton verwelkomt alle aanwezigen op deze druilerige middag. Hij licht het doel van de bijeenkomst toe: de zorglast én de zorgkracht van het mantelzorgen zichtbaar en bespreekbaar maken.

Na het vertonen van een fragment uit de documentaire Moeder aan de Lijn nodigt hij iedereen uit naar het eigen groepje te gaan. Eric: “Mantelzorg kent heel veel raakvlakken. Maar elke situatie is uniek. Daarom hebben we zogenaamde ’thematafels’ voor jullie gecreëerd. Hier kun je met anderen in gesprek, die in een soortgelijke situatie zitten. Een ouder met dementie, een zorgintensief kind of een partner met niet-aangeboren hersenletsel. En elke breakoutroom heeft een gespreksleider om jullie met die gesprekken te helpen.”

“HULP VAN BUITENAF WERKTE ZELFS VERRIJKEND.”

Als iedereen weer in de plenaire ruimte teruggekeerd is, geeft Eric Bonny het woord. Ze vertelt over de zorg rondom haar ouders. “Het ging bijna ongemerkt. Zij zorgden voor mij, en ineens zorgde ik voor hen. Steeds intensiever. Toen mijn dochter berustend opmerkte ‘dat we nu wel nooit meer op vakantie zouden kunnen’, realiseerde ik me de impact pas goed. Daar moest verandering in komen. Ik heb gelijk de Thuiszorg ingeschakeld.” Op de vraag van Eric of ze zich schuldig voelde, schudt ze haar hoofd. “Het was zelfs verrijkend om iemand van buitenaf te laten helpen. Je eigen beeld is toch gekleurd. Door de ogen van een ander zie je ineens ook de mooie aspecten weer. Zo had ik nog niet naar de situatie gekeken.”

Met die woorden gaat iedereen weer terug naar het eigen groepsgesprek om met elkaar verder te praten. Als Eric aan het eind van de bijeenkomst vraagt of deze meet-up waardevol was voor de aanwezigen, ziet hij op alle schermpjes duimen en klappende handen verschijnen. Hij schiet in de lach: “Daar maken jullie ons blij mee. Het was een mooie middag, ook voor ons. Dank jullie wel!”