ANWB AutoMaatje

Sinds 9 november 2020 biedt KEaRN (in samenwerking met de ANWB) AutoMaatje aan. Binnen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is dit een nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten terug brengen in de maatschappij. Het sociale aspect (gezellig een praatje onderweg en het opdoen van nieuwe contacten) is hierbij heel belangrijk. Het is dus veel meer dan alleen een ritje van A naar B.

Hoe werkt het?

Wie gebruik wil maken van ANWB AutoMaatje Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met AutoMaatje (06 – 23793788). De matchmaker koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers in de buurt en vertelt wat de kosten zijn. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 35 cent per kilometer gerekend.

LET OP! AutoMaatje rijdt niet in Burgum; inwoners kunnen voor ritten in Burgum contact opnemen met BurgumMobyl via 06 – 18051804. Ook rijdt AutoMaatje niet in het gebied van Mobiel Vervoer Trynwâlden (MVT); inwoners kunnen voor een rit vanuit de Trynwâlden of Hurdegaryp contact opnemen met MVT via 06-58873641.

Vrijwillige chauffeur of matchmaker worden?
Inwoners van de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel die graag wat voor een ander willen betekenen en vrijwilliger willen worden bij ANWB AutoMaatje, kunnen zich HIER aanmelden of contact opnemen met KEaRN via 0511 – 465200 (op maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur) of via automaatje@kearn.nl.

Groot maatschappelijk probleem
Ruim 1.000.000 mensen raken steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld omdat hun mogelijkheden om naar buiten te gaan steeds beperkter worden. Oorzaken hiervoor zijn bijvoorbeeld leeftijd of gezondheid. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet zelf voor vervoer kunnen zorgen of buiten de bestaande regelingen vallen. Met een ritje via ANWB AutoMaatje heb je even een maatje om mee te praten. De vrijwilligers doen dit namelijk niet alleen omdat ze uw chauffeur willen zijn, maar juist omdat ze er voor u willen zijn. Als luisterend oor en iemand om mee te praten. Het is dus zoveel meer dan alleen het vervoer van A naar B. Juist het sociale aspect is erg belangrijk.
Door ANWB AutoMaatje Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel toe te voegen aan het bestaande plaatselijk vervoersnetwerk kunnen ook minder mobiele mensen weer deel uitmaken van het sociale en maatschappelijke leven. Het kan hierbij gaan om vervoer naar de kapper, huisarts of het ziekenhuis maar ook weer lekker koffie drinken met vrienden of familie.

Nog meer informatie vindt u op de website van de ANWB.