ANWB AutoMaatje vervoert ouderen naar vaccinatie locatie

Update 27 januari:

Op dit moment werken de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel aan een gezamenlijk platform/telefoonnummer waar mensen zich kunnen melden wanneer zij vervoer nodig hebben. Vanuit daar wordt dan contact gelegd met de verschillende vervoersdiensten, waaronder ook ANWB AutoMaatje Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.
Nadere berichtgeving hierover volgt vanuit de gemeenten.

U kunt zich natuurlijk nog steeds aanmelden als vrijwilliger!

Het vaccineren van ouderen tegen het coronavirus gaat komende week vervroegd van start. Het gaat hierbij om mensen die nog zelfstandig wonen. Oudere inwoners uit Achtkarspelen of Tytsjerksteradiel die bijvoorbeeld niet goed kunnen lopen, kunnen onder andere gebruik maken van ANWB AutoMaatje. De vrijwillige chauffeurs brengen hen naar de vaccinatie locatie in Leeuwarden. Lees hier meer over ANWB AutoMaatje Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Vervoer naar vaccinatie locatie
Wie hulp nodig heeft om bij de vaccinatie locatie te komen, kan zich via KEaRN aanmelden bij ANWB Automaatje Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Dat kan telefonisch op maandag  t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 0511 – 465200. Tegen de tijd dat dag en tijdstip van de afspraak bekend zijn, wordt er contact gelegd tussen beide partijen en worden de ritten ingepland.

Het vaccineren van de thuiswonende ouderen die mobiel zijn, gebeurt bij de GGD-vaccinatie locatie bij het WTC in Leeuwarden. De groep van 85- tot 90-jarigen ontvangt deze week een uitnodiging via het RIVM en kan voor het maken van een afspraak bellen met een speciaal landelijk nummer. Mobiele 90-plussers worden rechtstreeks uitgenodigd door de huisarts om via het landelijke callcenter een afspraak te maken. De huisarts beoordeelt de mobiliteit van zijn patiënten. Wie niet mobiel genoeg is om naar een centrale vaccinatie locatie te gaan, wordt op een later moment door de huisarts ingeënt.

ANWB AutoMaatje
Sinds 9 november 2020 biedt KEaRN (in samenwerking met de ANWB) AutoMaatje aan. Binnen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is dit een nieuwe aanpak, waarbij vrijwilligers met hun eigen auto tegen een kleine onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten brengen naar de plek van bestemming waar ze zelfstandig niet kunnen komen. Het sociale aspect (gezellig een praatje onderweg en het opdoen van nieuwe contacten) is hierbij heel belangrijk. Omdat er de komende tijd veel chauffeurs nodig zijn, doet coördinator Klaske Siersema een oproep aan mensen die wat willen doen voor een ander en in het bezit zijn van een auto. Zij kunnen zich aanmelden als chauffeur. Dit kan door het sturen van een e-mail naar automaatje@kearn.nl of door contact op te nemen met KEaRN via 0511 – 465200 (op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur).